Gaatjes voor oorbellen laten schieten of piercen?

oor-laten-piercen-schieten

Wanneer je besluit om oorbellen te nemen zal je eerst gaatjes moeten laten maken, maar wat is nou eigenlijk beter, gaatjes laten schieten of piercen?

Wanneer je een oorbel laat zetten wordt eerst de oorlel gedesinfecteerd . Daarna wordt er met een speciale stift of inkt afgetekend waar het gaatje moet komen te zitten. Nu kan het gaatje gemaakt worden en kan je een oorbel dragen. Meestal krijg je eerst een knopje in je oor, deze is makkelijk schoon te houden en geeft minder kans op problemen dan een ringetje.

Wat is schieten?

Bij schieten wordt een oorbel door de oorlel heen geschoten met een speciaal pistool. Het puntige gedeelte van de oorbel wordt geforceerd om door de huid heen te prikken. De oorbel maakt een klein scheurtje in de oorlel en het weefesel wordt opzij geduwd.

Wat is piercen?

Bij piercen wordt er met en scherpe naald de oorlel doorboord. Bij het piercen wordt er geen weefsel opzij geschoven, maar wordt het weefsel weggehaald.

Wat je moet weten

Oorbellen die gebruikt worden bij het schieten zijn vaak niet geschikt voor een nieuw piercing. Het staafje is namelijk vaak te kort en dat maakt het schoonmaken van de pas gezette oorbel moeilijker. Na het zetten wil vaak de oorlel gaan opzetten, dit komt omdat de zweerknoopjes vaak te kort zijn en de zwelling niet kunnen opvangen.

Vaak wordt er gezegd dat je de oorbel moet blijven draaien na het schieten. Dit mag je nooit doen! Door het draaien beschadig je het weefsel nog meer en heb je meer kans op een ontsteking.

Laat nooit je oorbellen schieten in een gewone winkel, zoals een warenhuis. Vaak zijn dit onopgeleide mensen die geen verstand hebben van de anatomie van het oor en onhygiënisch omgaan met spullen. Materialen die niet steriel zijn kunnen ontstekingen veroorzaken.
Wanneer de persoon geen handschoenen draagt is dat een slecht teken.

Je kan natuurlijk ook een piercing op een andere plek in de oorschelp laten plaatsen. Vaak moet de piercing dan door het kraakbeen heen worden gezet. Op deze plekken mag je geen gaatjes laten schieten, bij schieten kan namelijk het kraakbeen versplinteren en dat zal problemen gaan veroorzaken.

Share this post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *