Tongpiercing laten zetten, dit is wat je moet weten

tongpiercing-man

Normaal gesproken zitten piercings aan de buitenkant van het lichaam, maar de tongpiercing zit uiteraard in de mond. Wanneer je overweegt een sieraad in je mond te nemen moet je een aantal dingen weten.

Zit de piercing in de weg?

De tong is een spier waar je ontzettend veel mee doet, maar ondanks dat is een tongpiercing geen probleem. Je kan er gewoon mee eten en je gaat er niet anders van praten.

Eerste piercing

Bij een tongpiercing wordt er gebruikt gemaakt van een barbell. Een barbell is een staafje met aan beide kanten een bolletje. De eerste barbell die je krijgt heeft een langer staafje, zodat deze de zwelling kan opvangen. Na een paar weken kan deze vervangen worden voor een kortere.

Een ringetje wordt niet zo snel geplaatst door een piercer. Een ringetje moet namelijk ver naar voren geplaatst worden en daardoor komt de ring tegen de tanden aan.

Het zetten

Eerst wordt de tong gereinigd met speciaal mondwater. Daarna wordt de tong droog gedept er wordt er met speciale inkt de plek aangegeven waar de piercing moet komen. Nu kan de tong gepiercet worden. De tong wordt met een klem vastgehouden op de plek waar de piercing moet komen te zitten. Met een naald wordt er door de tong heen geprikt, daarna kan de piercing geplaatst worden.

De pijn tijdens het zetten verschilt per persoon. Het zal zeker even pijn doen, maar meestal trekt de pijn snel weg. Wanneer de pijn blijft aanhouden moet je dit zeker aangeven aan de piercer.

Risico’s

De tong zit vol met aders en slagaders, wanneer deze geraakt wordt tijdens het zetten zal er een hevige bloeding ontstaan.

Er bestaat het risico dat de piercing te veel in contact komt met de tanden als de piercing te ver naar voren is geplaatst. Dit kan er voor zorgen dat de tanden afslijten of zelf afbreken.

Hoe goed je de piercing ook schoon houdt, er is altijd een kans op een ontsteking. Haal in dit geval nooit de piercing er zelf uit, maar ga naar de piercer of een dokter toe.

Laat altijd een piercing zetten bij een gespecialiseerde zaak die hygiënisch te werk gaat om problemen te voorkomen.

Nazorg

Na het zetten van de piercing heeft de tong ongeveer 4 tot 6 weken de tijd nodig om te herstellen. De eerste paar dagen kan de tong wat gezwollen zijn. IJsklontjes kunnen de zwelling verlichten. Ga niet met je piercing spelen, het genezingsproces duurt dan langer en je hebt kans op een ontsteking.

Om de piercing schoon te houden moet je minimaal twee keer per dag je tanden poetsen en je mond spoelen met alcoholvrije mondwater. Je kan de piercing extra goed schoonspoelen met een zoutoplossing.

Share this post

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *